Održana tribina u Osijeku – o sprječavanju zlouporaba ugovora o dosmrtnom/doživotnom uzdržavanju starijih osoba

U utorak, 21. IV. 2015. godine, s početkom u 17 sati, u prostorijama Matice umirovljenika Hrvatske – Udruga Osijek u Reisnerovoj ulici održana je javna tribina o sprječavanju zlouporaba ugovora o dosmrtnom / doživotnom uzdržavanju starijih osoba. Tribinu su organizirali Mirovna grupa Oaza i osječki Centar za mir, nenasilje i ljudska prava u suradnji s Maticom umirovljenika. Na tribini je bilo tridesetak zainteresiranih osoba.

Prvo ih je “Oazina” projekt-koordinatorica Vesna Nedić upoznala s radom i socijalnim programom Mirovne grupe Oaza. U nastavku je Ljiljana BožićKrstanović predstavila Centar za mir, nenasilje i ljudska prava i njegov rad u zajednici. Potom je pravna savjetnica Marija Milčić predočila prednosti i mane i doživotnog i dosmrtnog uzdržavanja. Kod doživotnog uzdržavanja prijenos vlasništva (najčešće nekretnina) stupa na snagu u trenutku smrti primatelja uzdržavanja. U slučaju dosmrtnog uzdržavanja prijenos vlasništva stupa na snagu odmah nakon potpisivanja ugovora. Praksa pokazuje da se ugovor o dosmrtnom uzdržavanju češće zloupotrebljava od ugovora o doživotnom uzdržavanju.

Javna tribina je organizirana u sklopu projekta “Prevencija socijalne isključenosti starijih osoba Grada Belog Manastira“, kojega financira Ministarstvo socijalne politike i mladih.

31