Danas, 21.03. Međunarodni je dan za eliminaciju rasne diskriminacije

Danas, 21. ožujka obilježava se Međunarodni dan za eliminaciju rasne diskriminacije. Rasna i etnička diskriminacija ozbiljne su prepreke u ostvarivanju temeljnih ljudskih prava.

Na današnji dan 1960.godine, prilikom mirnog prosvjeda protiv rasističkih zakona i aparthejda, policija u Južnoafričkoj Republici je ubila 69 osoba. Iako je od tog događaja Južna Afrika odbacila aparthejd, on je potpuno ukinut tek 1994., dolaskom Nelsona Mandele na vlast. Međunarodna zajednica donijela je Međunarodnu konvenciju o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, no, diskriminacija po ovoj osnovi i dalje je prisutna i najbrojnija među pritužbama koje građani za diskriminaciju upućuju pučkoj pravobraniteljici.

Centar za mir Osijek sjećanje na ovaj dan obilježit će u sklopu kampanje protiv govora mržnje na internetu, posebno govora usmjerenog protiv migranata, izbjeglica i tražitelja azila. Uvažavanje različitosti, tolerancija i pluralizam vrijednosti su za koje se Centar za mir- Osijek zalaže i zalagati će se u svojoj budućnosti. Poštujmo pravo na različitost i nikad ne umanjujmo vrijednost drugih!

Ovim putem pozivamo sve medije da podrže kampanju, te podijele naš vizual na svojim društvenim mrežama. Budite glasnici pozitivnih poruka protiv govora mržnje na internetu!

Također, pozitivnu poruku možete objaviti i na našoj interaktivnoj platformi projekta: https://www.positivemessengers.net/hr/