Čestitka laureatima mirovne Nagrade „Krunoslav Sukić“2021!️

Poštovani i dragi/e dobitnice i dobitnici mirovne Nagrade i Priznanja „Krunoslav Sukić“ 2021. Hvala Vam za vaša nastojanja kojim promičete mirotvorne i mironosne odnose, za vaše nenasilno opiranje nepravdama a uključivo zauzimanje za ljudsko dostojanstvo ranjivih; za poštovanje i ljubav prema svim živim bićima i našoj Planeti!

Svatko od Vas s mjesta na kojem stoji, iz svojih „cipela“, učitelja, učenika, književnice/ka, istraživača, građana aktivnih u svojoj zajednici, mlade Romkinje, mirovne i ljudsko-pravaške aktivistice, visoke državne službenice, na svoj način pronalazi kreativne odgovore na nepravdu, na patnju, na prepreke dobrom životu u zajedništvu, na javni govor koji potire dostojanstvo, istinoljubivost i ljubav.

Kažem kreativne odgovore a podrazumijevam uključive – one koji oštro napadaju problem kako bi ga pobijedili, riješili, transformirali a pri tome ne poništavaju niti ugrožavaju ljudsko dostojanstvo suparnika/protivnika. Model je jednostavan ali znamo da ga nije ni malo jednostavno živjeti. Odluka da hoćemo (volja) oslobađa i hrabrost i odgovore za koje kažemo da su „treći put“. One za koje, kada ih otkrijemo, kažemo VAU! Zahtjevno ali oslobađajuće! Bez da ti itko kaže hvala, ispunjava radošću i zahvalnošću.
Mislim da je na to mislio Krunoslav Sukić kada je rekao „Želim težiti istini i činiti to s radošću!“

Uz veliko hvala laureatima, svima koji su pisali te mudre nominacije, svima vama koji ste došli uveličati proslavu, svima koji svečanost prate online, timu žena i muškaraca koji njeguju i rade na Nagradi već trinaest godina, svima nama želim da nam naše težnje istini donesu radost – one VAU – radost slobode od logike i spirale nasilja.

Također veliko hvala Glazbenoj školi Franje Kuhača Osijek što su svojim divnim glazbenim izvedbama upotpunili cijeli događaj.

Katarina Kruhonja, Odbor Nagrade

Osijek, 9.12.2021.
🌿❤️