IZVJEŠĆE O PROVEDENOJ AKCIJI PRIKUPLJANJA HUMANITARNE POMOĆI

Centar za mir, nenasilje i ljudska prava – Osijek

i

građanska inicijativa Dear Refugees – Welcome to Croatia

 

u Osijeku, 22. rujna 2015.

Izvješće o provedenoj akciji prikupljanja humanitarne pomoći

Centar za mir – Osijek i građanska inicijativa Dear Refugees – Welcome to Croatia, u suradnji s trgovačkim centrom Portanova, organizirali su prikupljanje humanitarne pomoći za izbjeglice s Bliskog istoka. Pomoć se prikupljala od 11. do 18. rujna 2015., svaki dan u vremenu od 12:00 do 21:00h u trgovačkom centru Portanova, a dio donacija su građani donijeli izravno u Centar za mir.

U akciji je sudjelovalo 20-tak volontera, a građani su na naš štand i u prostorije našeg Centra donosili higijenske potrepštine, dječje pelene, klokanice i nosiljke za bebe, odjevne predmete i obuću za djecu, žene i muškarce, suhu hranu, vodu, voće, pribora za jelo i vreće za spavanje.

Iako je prvotno bilo zamišljeno i dogovoreno s tvrtkom Ricardo d.o.o. prevesti prikupljene donacije u Srbiju, humanitarna pomoć je podijeljena u Hrvatskoj, u suradnji s Crvenim križem, u 3 navrata i na 4 lokacije: 17. rujna 2015. u izbjegličkom kampu u Čepinu (hrana, voda, higijenske potrepštine, odjeća), 18. rujna 2015. u izbjegličkom kampu u Belom Manastiru (hrana, voda, higijenske potrepštine) te 20. rujna 2015.  u izbjegličkom kampu u Opatovcu (odjeća i obuća) i u Tovarniku (hrana, kabanice, higijenske potrepštine).

U sklopu zajedničke inicijative organizirana je i doprema humanitarne pomoći iz Mađarske, koju su prikupili građani i aktivisti iz Budimpešte, a koja se sastojala od vreća za spavanje, deka i hrane. Pomoć su aktivisti dopremili svojim vozilima u prostorije gradskog ureda Crvenog križa Beli Manastir, 18. rujna 2015.

Također, djelatnici i volonteri Centra za mir su u petak, 18. rujna 2015. boravili na željezničkom i autobusnom kolodvoru u Osijeku, točili kupljenu vodu te pitku vodu iz dvije slavine na željezničkom kolodvoru, pomagali i razgovarali s izbjeglicama.

Centar za mir – Osijek će nastaviti pratiti situaciju na terenu te će ponovno organizirati slične akcije ukoliko se ukaže potreba. Građani i dalje mogu donositi svoje donacije u prostorije Centra za mir – Osijek, radnim danom od 08:30 do 15:30, a Vaše donacije ćemo prosljeđivati najpotrebnijima.

Zahvaljujemo svim aktivistima, volonterima i prijateljima koji su se uključili i podržali ovu akciju te građanima koji su pokazali veliku solidarnost s ljudima u nevolji.

S poštovanjem,

uime zajedničke inicijative

Sanja Kastratović                                                                                                              

Angel Čabarkapa