Nagrada i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“

Centar za mir, Osijek sedmu godinu dodjeljuje mirovnu Nagradu i priznanja za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava „Krunoslav Sukić“. Nagrada nosi ime osječanina, jednog od utemeljitelja Centra za mir, mirovnog aktivista i humaniste prof. Krunoslava Sukića.

Ova, prva mirovna nagrada u Hrvatskoj namijenjena je ljudima koji ispravno življenje za dobro ljudi, zajednice i prirode svjedoče svojom građanskom i ljudskom zauzetošću.

više na http://krunoslav-sukic.org/

Po prvi puta dodjeljujemo Priznanje Mirotvorna škola

Priznanje Mirotvorna škola potiče odgoj za mir u osnovnim i srednjim školama te ističe doprinos školske zajednice u građenju kulture nenasilja u lokalnoj zajednici. Sastoji se od povelje te sedmodnevnog studijsko-edukativnog programa za 14 učenika/ca, 2 nastavnika/ce, 2 člana/ce roditeljskog vijeća nagrađene škole te 2 člana/ce lokalne samouprave.

Do sada su učenici i nastavnici dvaju osnovnih škola dobili Priznanje “Krunoslav Sukić” za promicanje mirotvorstva, nenasilja i ljudskih prava u lokalnoj zajednici (Oš M. Brozović iz Kastava 2011.g. i Oš E. Kumičić iz Rijeke, 2014.). Oni su sami prepoznali da aktivnosti koje provode pridonose kulturi solidarnosti, mirotvorstva i nenasilja u njihovoj školi i u njihovoj zajednici. Tako su nas potaknuli da ustanovimo novu, posebnu kategoriju priznanja – Mirotvorna škola!

Priznanje Mirotvorna škola obuhvaća trajne napore školske zajednice kojom ona pridonosi da kao društvo nenasilnim metodama napredujemo prema solidarnoj, pravednoj, miroljubivoj i mironosnoj zajednici. U takvoj zajednici su kvaliteta života, poželjna budućnost i zajednička nada utemeljeni na ljudskoj povezanosti i povjerenju, tu se ljudski potencijali ne razvijaju na štetu drugoga nego, upravo obrnuto – kroz solidarnost, uključivanje i suradnju – običnih ljudi, mladih i starih, ljudi sa posebnim potrebama i onih s posebnim odgovornostima u zajednici (škole, zdravstvene ustanove, udruge, lokalna samouprava…). U takvoj zajednici različitosti (etnička, vjerska ili bilo koja druga) obogaćuju i poticaj su kreativnosti a ne prijetnja. Brine se o sveukupnoj prirodi, uključujući životinje.

Priznanje Mirotvorna škola namijenjena je školskim zajednicama koje upućuje svoje učenike i djelatnike upravo na taj smjer. Uz elemente mirovnog i građanskog odgoja razvijaju i procedure i strukture za prevenciju nasilja te mirno rješavanje sukoba, a potiču i podržavaju djelovanju svojih učenika u zajednici!

Kriterije i javni natječaj objavit ćemo 5. rujna na web stranici http://krunoslav-sukic.org/

Priznanje Mirotvorna škola podržano je od Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva