NEPRAVOMOĆNA OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA ZA ZLOČIN U TENJI

Dana 6. travnja 2015. godine, Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, donijelo je nepravomoćnu oslobađajuću presudu u odnosu na okr. Žarka Čubrila, bivšeg pripadnika Teritorijalne odbrane Tenja.

Obrazlažući oslobađajuću presudu Predsjednik Odjeljenja za ratne zločine je rekao da Tužilaštvo za ratne zločine Srbije nije dokazalo svoje optužbe u odnosu na okr. Žarka Čubrila, te da su iskazi svjedoka koji su teretili okr. Žarka Čubrila proturječni.

Predmet „Tenja“ ustupljen je Tužilaštvu za ratne zločine Srbije temeljem Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, potpisan između DORH-a i Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je optužnicu protiv okr. Bože Vidakovića i okr. Žarka Čubrila dana 22. lipnja 2012. godine. Glavna rasprava pred Odjeljenjem za ratne zločine započela je dana 29. listopada 2012. godine. Tijekom dokaznog postupka saslušana su 43 svjedoka. U odnosu na okr. Božu Vidakovića postupak je razdvojen 2014. godine zbog bolesti.

Okr. Žarko Čubrilo optužen je za nezakonito zatvaranje i ubojstvo 11 hrvatskih civila iz Tenje, u ljeto 1991. godine, kod stočnog groblja u blizini Bobote. Optužen je da je pucao u glavu žrtava iz automatskog oružja marke „hekler“.

Tijela žrtava do danas nisu nađena, žrtve se vode kao nestale osobe. Imena žrtava: Ivan Valentić, Marija Cerenko, Ana Horvat, Katica Kiš, Pero Mamić, Josip Medved, Stipa Penić, Evica Penić, Josip Prodanović, Vladimir Valentić, Franjo Burča.