Obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici

Na obilježvanju 20. godišnjice genocida izvršenog u Srebrenici, predsjednik MKSJ g. Theodor Meron, održao je govor u Memorijalnom centru Potočari.

Gospodin Meron je podsjetio na izrečene presude za zločine počinjene nad Bošnjacima u Srebrenici: presudu Žalbenog vijeća MKSJ-a u postupku protiv Radislava Krstića, prvu presudu MKSJ-a kojom je utvrđeno da zločini počinjeni u Srebrenici predstavljaju djelo genocida. Pročitao je odlomak iz presude: “Oni koji planiraju i provode genocid žele lišiti čovječanstvo velikog i raznorodnog bogatstva koje čine njegovi narodi, rase, etničke grupe i religije. To je zločin protiv cijelog čovječanstva i njegove posljedice osjeća ne samo grupa koja je izdvojena za uništenje, nego čitavo čovječanstvo”.

MKSJ je prvi međunarodni kazneni sud koji je izrekao osuđujuće presude za genocid u Europi. U travnju 2004. godine, u predmetu protiv Radislava Krstića, Žalbeno vijeće Međunarodnog suda je utvrdilo da je 1995. godine u Srebrenici počinjen genocid, pri čemu je, nakon što su snage bosanskih Srba preuzele taj grad, pogubljeno više od 7.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka. Tužiteljstvo MKSJ podiglo je optužnice protiv ukupno 20 osoba u vezi s događajima u Srebrenici. Do danas su završeni postupci protiv 15 optuženika.