Održali smo aktivnost PHOTOVOICE

Centar za mir je organizirao Photovoice aktivnost 20. kolovoza 2018. godine u sklopu projekta INTEGRA.
Na poziv za uključenjem na navedenu aktivnost, kroz temu integracije državljana trećih zemalja, prijavilo se i sudjelovalo 20 sudionika različite dobi, godišta i nacionalnosti.
Kako u Osijeku trenutno borave samo nekoliko maloljetnih osoba djece bez pratnje kojima je odobrena supsidijarna zaštita, kontaktirali smo odrasle osobe koje su već integrirane u našu zajednicu a dolaze iz država trećih zemalja, te su rado pristali uključiti se u naš projekt.

Photovoice tim je pri okupljanju razmijenio svoja razmišljanja, stajališta i iskustva o integraciji u Osijeku, te su se uputili u fotografiranje. Pri fotografiranju smo se osvrnuli na pozitivne primjere dobre prakse te na prostor koji bi se mogao poboljšati.

Kao primjere dobre prakse, dogovorili smo susret sudionika s osobama koje borave u Osijeku te smo fotografijom pokušali uhvatiti trenutke njihovog slobodnog vremena i profesionalne trenutke. Velika većina ima razvijen društveni život, brojna poznanstva te su se jako dobro integrirali u našu zajednicu.
Kao primjer prostora koji bi se mogao poboljšati, kroz fotografije smo prikazali kako jednojezične natpise u javnom prostoru, javnim službama, institucijama, društveno-kulturnim objektima te gradskim stajalištima otežavaju DTZ-ima integraciju.

Na koncu smo određene fotografije s njihovim komentarima, u suradnji s Foto klubom Osijek i Udrugom Breza, predstavili na izložbi u sklopu manifestacije „Zemlja bez granica“.

Laurensia Vanida Adiesti with Nikola and Klara on the playground in Osijek