Održan prvi sastanak Lokalne integracijske grupe u sklopu projekta Integracija državljana trećih zemalja putem urbanih partnerstva – INTEGRA

Centar za mir je organizirao prvi sastanak lokalne integracijske grupe u sklopu projekta Integracija državljana trećih zemalja putem urbanih partnerstva – INTEGRA 30. travnja 2018. godine u prostorijama Centra za mir. Na sastanku su se predstavljali članovi lokalne integracijske grupe Osijek, te svrhe i ciljeva grupe. Članove grupe činili su: Angel Čabarkapa; izvršni direktor Centra za mir (CZM), Natalija Havelka (CZM), Zrinka Rimac (CZM), Roberta Verner (Volonterski centar Osijek), Romano Kristić; Pročelnik ureda za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo grada Osijeka i njegova pomoćnica Gordana Stojanović.

Prezentirani su nedavno doneseni Akcijski plan za integraciju osobama kojima je odobrena međunarodna zaštita za razdoblje od 2017. do 2019. godine kao i Okvir za integraciju odobama kojima je odobrena međunarodna zaštita na lokalnoj razini.
Pošto u Republici Hrvatskoj trenutno nema veliki broj migranata, na sastanku se razgovaralo kako se što bolje pripremiti na njihov sve veći dolazak, te su sudionici navodili primjere dobre prakse u zapadnim zemljama. Planiralo se uključiti Crveni križ u Osijeku i Grad Slavonski brod kako bi se stvorila podrška, povezanost i međusobno razumijevanje između gradova u provođenju aktivnosti koje slijede projektom.

Planiran je i dogovaran put u Italiju na sastanak koji će se održati 30. svibnja 2018. godine.