Prenosimo: Priopćenje za medije Koalicije za REKOM povodom Međunarodnog dana nestalih osoba

 

Sarajevo, Zagreb, Beograd, Priština, Podgorica

Koalicija za REKOM: Pronalaženje posmrtnih ostataka „nestalih“ je kamen temeljac u stvaranju javne kulture sjećanja o prošlosti

Povodom Međunarodnog dana nestalih, Koalicija za REKOM poziva vlade postjugoslavenskih zemalja u regiji, nacionalne komisije i druga nadležna tijela da pronalaženje posmrtnih ostataka prinudno nestalih proglase prioritetom u regionalnoj suradnji i time postave kamen temeljac u stvaranju javne kulture sjećanja o zajedničkoj prošlosti.

Koalicija za REKOM upozorava kako poslije 23 godine od početka rata u bivšoj Jugoslaviji nepostojanje tijela još 13.000 ratnih žrtava nedvosmisleno ukazuje kako je to direktna posljedica negativnih vladinih politika prema stvaranju javnog sjećanja na mrtve. Posmrtni ostaci su presudni fizički simbol sjećanja na žrtve, kaže kanadski povjesničar Max Bergholz. Samo stvarno fizičko prisustvo tijela daje moć živima da zahtijevaju sjećanje na mrtve. Kada nema tijela, nema pogreba, nema vjerskih obreda na grobljima, niti grobova. Kada nema grobova nema javnog pamćenja na mrtve, sve ostaje u okviru obiteljskog sjećanja.

U BiH još uvijek ima 9.643 ljudi čija je sudbina nepoznata više od 20 godine, na Kosovu 1.711, i u Hrvatskoj 1.628.

Koalicija za REKOM je duboko posvećena izgradnji javne kulture sjećanja na žrtve koja uključuje otkrivanje posmrtnih ostataka žrtava i pravo obitelji da svoje mrtve dostojanstveno pokopaju.

S poštovanjem,
Koalicija za REKOM