PRIOPĆENJE CENTRA ZA MIR OSIJEK U POVODU OSLOBAĐAJUĆE PRESUDE VOJISLAVU ŠEŠELJU

CENTAR ZA MIR, NENASILJE I LJUDSKA PRAVA OSIJEK

Osijeku, 31. ožujka 2016.

PREDMET: Priopćenje za medije – Oslobađajuća presuda Vojislavu Šešelju

Prvostupanjska oslobađajuća presuda objavljena danas, 31. ožujka 2016. godine, kojom je Vojislav Šešelj oslobođen po svim točkama optužnice, poraz je pravde, novi je udarac  za žrtve, za izgradnju suživota, za trajni mir na prostorima jugoistočne Europe.

Teško je ostati ravnodušan nakon izrečene presude, kojom je Vojislav Šešelj oslobođen po svih devet točaka optužbe.

Dugogodišnji rad sa žrtvama osvijestio nam je dubinu zločina, svjedočili smo patnji članova obitelji žrtava Ovčare, Lovasa, Sotina, Berka, mjesta u Baranji, Hrvata protjeranih iz Vojvodine, Hrvata iz zapadne Slavonije. Nazočili smo sudskim procesima, gdje se sudilo za ratne zločine počinjene, između ostalih, i od pripadnika četničkih jedinica, kojima je Vojislav Šešelj bio vojvoda, “uzor i objekt divljenja”. Nazočili smo izvedenim materijalnim i personalnim dokazima, koji zorno svjedoče o razmjeru zločina i patnji žrtava, i bestijalnosti njihovih počinitelja.

Oslobađajućom presudom pravda za žrtve dovedena je do apsurda. Doprinos pripadnika jedinice  “Leva Supodrica” izvršenom zločinu na Ovčari, samo je jedan od zločina u kome su sudjelovali pripadnici jedinica pod vodstvom Vojislava Šešelja.

Tužiteljstvo MKSJ optužilo je Vojislava Šešelja, vođu srpskih radikala, za zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini. Suđenje koje je započelo 2007. godine, prvostupanjska presuda izrečena je 9 godina kasnije.

Na teret mu se stavljalo ubijanje 905 osoba, protjerivanje desetina tisuća ljudi,   razaranje cijelih sela,  razaranje kulturnih i vjerskih objekata, mučenja i silovanja civila i ratnih zarobljenika u Vukovaru, Zvorniku, Mostaru, Nevesinju, na širem području Sarajeva, Hrtkovcima.

Unatoč velikoj pozitivnoj ulozi MKSJ u rasvjetljavanju mnogih teških zločina počinjenih na područjima Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, ova presuda, iako je nepravomoćna, dodatno će zaoštriti odnose u regiji, razočarati žrtve i doprinijeti stvaranju atmosfere mržnje, nepovjerenja, netolerancije.

Dugoročno, ovakva presuda, unatoč činjenici što se radi o nepravomoćnoj presudi, povrjeđuje žrtvu, a pravdu dovodi do apsurda.
Uime Centra za mir, nenasilje i ljudska prava

Veselinka Kastratović, dipl.iur.