Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA – studijski boravak Ekonomske i turističke škole Daruvar – podrška princa Charlesa

Škola dobitnica priznanja MIROTVORNA ŠKOLA 2015 nagrađena je sedmodnevnim studijsko-edukativnim posjetom Osijeku. Završni seminar posjetio je Princ Charles i nadvojvotkinja od Cromwella.

Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA 2015 je dodijeljeno je učenicima i nastavnicima Ekonomske i turističke škole Daruvar. Škola je nagrađena sedmodnevnim studijsko-edukativnim posjetom istočnoj Hrvatskoj.  U Osijeku-Vukovaru – Dalju boravili su od 11. do 16. ožujka 2016. Završni seminar MIR JE U NAŠIM RUKAMA posjetio je Princ Charles i nadvojvotkinja od Cromwella.

Studijska posjeta je podrška učenicima i nastavnicima škole da ojačaju svoje mirovne kapacitete dodatnim znanjima i vještinama upravljanja sukobom, vršnjačke medijacije i nenasilnog djelovanja te povezivanjem i razmjenom s drugim školama, institucijama i organizacijama civilnoga društva.

Program studijskog posjeta oblikovan je u odnosu na interese škole i sadrži nekoliko ključnih elemenata: trening iz vršnjačke medijacije i kreativnog rješavanja sukoba; učenje iz iskustva stradanja u Domovinskom ratu i poduhvata mirnog završetka rata; proširivanje znanja – o vučedolskoj kulturi i posjeta znanstveno kulturnom centru “Milutin Milanković”; susretima za pet srednjih škola iz Osijeka koje imaju isto odgojno usmjerenje prema mirotvorstvu; te nekoliko udruga koje svojim radom doprinosi boljem životu zajednice, uključujući brigu za napuštene životinje.

Završni seminar MIR JE U NAŠIM RUKAMA posvećen je razmišljanjima o pitanju kako ja doprinosim miru. Razgovor su vodili učenici nagrađene škole, Ekonomske i turističke škole Daruvar i učenici i nastavnici nekoliko srednjih škola iz Osijeka. Uvodničari/ke:

Marijan Gubina: (Auxsillium): Što mogu učiniti za mir – od zatočenika logora do promicatelja nenasilja

 Irena Mikulić (PRONI): Mladi i nenasilje -Što mi mladi možemo učiniti za mir?

Mirza ef. Delić: medžlis islamske zajednice Osijek: Kako premostiti predrasude? Islam i nenasilje

Katarina Kruhonja (Mirovna Nagrada „Krunoslav Sukić“): Mirotvorna škola – što je to?

Seminar je posjetio princ Charles i nadvojvotkinja od Cromwella.

Projekt Priznanje MIROTVORNA ŠKOLA provodi Centar za mir, nenasilje i ljudska prava-Osijek u partnerstvu s MSvijet – medijacijskim centrom i sudjelovanje više organizacija, institucija i škola:  udruga „Pobjede“, udruga „Auksilium“, Ambasada lokalne demokracije, Nansen dijalog centar, Proni centar, Fade In, Ekonomska škola Osijek, Građevinska škola Osijek, Medicinska škola Osijek, Trgovačka škola Osijek, Matematička gimnazija, a uz financijsku podršku Zaklade za razvoj civilnoga društva.