Serge Brammertz održao govor na komemorativnom skupu u Ujedinjenim narodima u povodu obilježavanja godišnjice zločina u Srebrenici

Komemorativni skup u povodu obilježavanja godišnjice zločina počinjenih u Srebrenici pod nazivom “Srebrenica: sjećanje i odavanje počasti žrtvama genocida” organizovan je 1. srpnja 2015. godine u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku. Skup je organiziralo 17 država članica.

Glavni tužitelj g. Serge Brammertz je naglasio: “kako bismo poštovali prošlost, Srebrenicu moramo nazivati pravim imenom, genocidom. Kako bismo gradili budućnost, svi moramo govoriti jednim glasom kada se to poriče “. Rekao je da je “prije 20 godina postojala samo nada u ostvarivanje pravde. Danas, to sve više predstavlja realnost”.

MKSJ je osudio 14 okrivljenika za zločine počinjene u Srebrenici. U tijeku su postupci protiv Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, kojima se, između ostalih zločina, sudi i za genocid u Srebrenici.

Gospodin Serge Brammertz je završio svoj govor rekavši: “U našoj je moći da svakoj pojedinačnoj žrtvi sukoba pokažemo da se pravda može ostvariti. Više od riječi koje danas izgovaramo, to bi bio zaista prikladan spomen žrtvama Srebrenice i drugih zločina počinjenih na području bivše Jugoslavije”.