u povodu godišnjice usvajanja Rimskog statuta

Predsjednik MKSJ, g. Theodor Merona, u povodu Dana međunarodnog pravosuđa, te obilježvanja godišnjice usvajanja Rimskog statuta, rekao je da se odaje počast viziji i posvećenosti svih onih ljudi koji su se zalagali, i koji se i dalje zalažu za to da pravda bude više od apstraktnog ideala, da nacionalni i međunarodni sudovi pred lice pravde dovedu osobe za koje se osnovano sumnja da snose najveću odgovornost za teške povrede međunarodnog prava, kao i za to da države zaštite svoje građane.

Gospodin Meron je rekao da je obilježavanje Dana mešunardnog pravosuđa i godišnjice usvajanja Rimskog statuta prilika da se svu podsjete koliko je revolucionarno zvučala ideja da se osnuje jedan nezavisan međunarodni krivični sud. OBilježavanje je prigoda da se proslave sva dostignuća međunarodnih kaznenih sudova u borbi protiv nekažnjivosti, unapređenju razvoja međunarodnog prava i ostvarivanju pravde za žrtve.

Kao prva dva međunarodna kaznena suda osnovana nakon Drugog svjetskog rata, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodni kazneni sud za Ruandu (MKSR) imali su pionirsku ulogu na polju međunarodnog pravosuđa. Stotinama odluka i presuda izrečenim tijekom dva desetljeća rada MKSJ i MKSR su utvrdile su odgovornost pojedinaca za najstrašnije zločine koji se mogu zamisliti, a svojim presuđenjem definirali konture međunarodnog humanitarnog prava. Ta dva suda su, između ostalog, potvrdila da silovanje i drugi oblici seksualnog nasilja mogu predstavljati djelo genocida, da ne samo visoki vojni oficiri, već i civilni i politički rukovoditelji, mogu biti pozvani na odgovornost za djela koja su počinili njima podređeni, i da šefovi država mogu biti izvedeni pred lice pravde za teške zločine za koje se smatra da su počinjeni pod njihovim pokroviteljstvom.