Vinko Pandurević pušten nakon izdržane dvije trećine kazne

Vinko Pandurević, bivši komandant Zvorničke brigade Drinskog korpusaVojske Republike Srpske, nakon što je proveo u pritvorskoj jedinici UN dvije trećine 13-to godišnje kazne zatvora, pušten je. U pritvorskoj jedinici je bio deset godina i mjesec dana.

Presudom Raspravnog vijeća u predmetu IT-05-88, protiv Vujadina Popovića i drugih, od 10. lipnja 2010. godine, Vinko Pandurević je proglašen krivim temeljem individualne kaznene odgovornosti (čl. 7(1) Statuta MKSJ, za pomaganje i podržavanje zločina protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja. Temeljem zapovjedne odgovornosti (odgovornosti nadređenog), (čl. 7(3) Statuta, proglašen je krivim za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja, u Srebrenici i okolnim mjestima, u srpnju 1995. godine. Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina

Žalbeno vijeće MKSJ prihvatilo je žalbu Tužiteljstva MKSJ, te je osudilo Vinka Pandurevića osudilo za pomaganje ili podržavanje, te po zapovjednoj odgovornosti, za više kaznenih dijela ubojstva kao kršenja zakona ili običaja ratovanja, istrebljivanja kao zločina protiv čovječnosti i progona ubojstvima ili okrutnim i nečovječnim postupanjem, kao zločin protiv čovječnosti. Žalbeno vijeće je, uz suprotno mišljenje suca Fausta Pocara, izreklo nove osuđujuće presude za te zločine, u trajanju od 13 godina zatvora.