Vrhovni sud RH potvrdio četverogodišnju kaznu zatvora izrečenu opt. Mihajlu Hrastovu

Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je žalbe opt. Mihajla Hrastova i ŽDO iz Karlovca, te je potvrdio četverogodišnju kaznu zatvora izrečenu opt. Mihajlu Hrastovu, zbog kaznenog djela protupravnog ubijanja i ranjavanja neprijateljskih vojnika, izvršenog 21.  rujna 1991. godine na Koranskom mostu u Karlovcu.

ŽDO iz Karlovca u svojoj žalbi tražilo je  veću kaznu.  Obrana opt. Mihajla Hrastova osporavala je osuđujuću presudu, tvrdeći da je donesena na temelju pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja, i povrede zakona.

Opt. Mihajlo Hrastov još 2009. godine počeo je izdržavati četverogodišnju kaznu zatvora, u kaznionici u Lepoglavi. Odlukom Ustavnog suda Republike Hrvatske ukinuta je pravomoćna presuda zbog povrede odredaba kaznenog postupka.

U izrečenu kaznu zatvora uračunat će se razdoblje od svibnja 2009.  godine do prosinca 2010. godine, kada je opt. Mihajlo Hrastov bio na izvržavanju kazne. Također, uračun će se i vrijeme provedeno u pritvoru od 6. ožujka do 4. rujna 1992. godine.

Protiv opt. Mihajla Hrastova pokrenut je kazneni postupak 1992. godine. Tri puta je na Županijskom sudu u Karlovcu donesena nepravmoćna oslobađajuća presuda,  s obrazloženjem da je u razoružane neprijateljske vojnike pucao u nužnoj obrani. Vrhovni sud Republike Hrvatske tri puta donio je osuđujuće presude, kojima je opt. Mihajlo Hrastov bio osuđivan pravomoćno na osam, sedam i četiri godine zatvora.

Branitelji opt. Mihajla Hrastova najavili su ulaganje ustavne tužbe.