ZAJEDNIČKA REAKCIJA ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA IZ REGIJE‼️

Na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma, snažno osuđujemo odluku Ministarstva unutarnjih poslova Srbije o zabrani skupa planiranog od strane Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) Srbija, koji je imao za cilj ukloniti mural Ratka Mladića, ratnog zločinca osuđenog za genocid i zločine protiv čovječnosti.

Podržavamo Inicijativu mladih iz Srbije u njihovoj borbi protiv “dugogodišnjeg slavljenja zločinaca kao heroja od strane cijelog političkog i državnog aparata, i nedostatka hrabrosti i savjesti da se preuzme odgovornost za zločine počinjene u ime srpskog naroda”.

Dolaskom u Beograd s namjerom da podržimo uklanjanje murala Ratka Mladića, imali smo za cilj demonstrirati da se suprotstavljamo glorifikaciji ratnih zločinaca i solidariziramo sa žrtvama. Borimo se za prava na istinu i pravdu. Borimo se za društva koja se odgovorno suočavaju s prošlošću i opiru povijesnom naslijeđu proizašlom iz ratnih zločina.

Glorifikacija ratnih zločinaca nije problem koji se tiče samo Srbije – to je regionalni problem. Kao predstavnici organizacija civilnog društva iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore i Srbije, zajednički se borimo za ljudska prava, pravdu i mir.

YIHR Hrvatska
YIHR Bosna i Hercegovina
YIHR Kosovo
YIHR Crna Gora
Udruženje za društvenu istoriju – EuroClio
Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek
Udruženje Zaboravljena djeca rata
ForumZFD Srbija
Centar za post-konfliktna istraživanja Bosna i Hercegovina