Žalbeno vijeće MKSJ potvrdilo doživotnu kaznu zatvora za Zdravka Tolimira

Dana 8. travnja 2015. godine, Žalbeno vijeće u MKSJ, izreklo je presudu kojom je potvrdilo doživotnu kaznu zatvora protiv Zdravka Tolimira.

Zdravko Tolimir, bivši pomoćnik komandanta i načelnik Sektora za obavještajno sigurnosne poslove Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, je optužen za zločine počinjene u enklavama Srebrenica i Žepa tijekom1995. godine.

Žalbeno vijeće je potvrdilo zaključak Raspravnog vijeća da je Zdravko Tolimir sudjelovao u dva udružena zločinačka pothvata. Presuda Žalbenog vijeća MKSJ potvrdila je osude za genocid, udruživanje radi vršenja genocida, istrebljenje, ubojstva, progon i nečovječna djela prisilnog premještanja, na temelju sudjelovanja Zdravka Tolimira u dva udružena zločinačka pothvata.

Prva optužnica protiv Zdravka Tolimira podignuta je 2005 godine. Okrivljenik je bio u bijegu, uhićen je 31. svibnja 2007. godine. Suđenje je počelo 26. veljače 2010. godine. Presuda Raspravnog vijeća izrečena je 12. prosinca 2012. godine. Žalbeni postupak je zaključen 27. veljače 2014. Godine.

Tužiteljstvo MKSJ podiglo je optužnice protiv ukupno 20 osoba za zločine počinjene u enklavama Srebrenica i Žepa tijekom ljeta 1995. godine. Presudom Žalbenog vijeća MKSJ u predmetu protiv Zdravka Tolimira, završeni su postupci protiv 16 optuženika. U tijeku su postupci protiv Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Jovice Stanišića i Franka Simatovića.

Od osnivanja MKSJ, Tužiteljstvo je podigao optužnice protiv 161 osobe za teška kršenja humanitarnog prava počinjena na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine. Postupci protiv 147 osoba su završeni.